KÄÄNNEKOHTA
  • ETUSIVU
  • MITEN JA MIKSI
    • POHJANTÄHTI
  • PALVELUT
  • CASEJA
  • KÄÄNNEKOHTA KIRJA
  • OTA YHTEYTTÄ
  • ASIAKASTALOUSBLOGI

Asiakastalous blogi

KÄÄNNEKOHTA-KIRJAN JUURET JA TAUSTAA

12/10/2020

0 Comments

 
KÄÄNNNEKOHDAN TAUSTOJA 
Tämä kirja on muhinut mielessäni jo vuosien ajan, koska olen päässyt työssäni rakentamaan useissa asiakasorganisaatioissa asiakaskeskeistä strategisen suunnittelun ja kaupallisen johtamisen transformaatiota ja nämä kokemukset ovat kumuloituneet yhdessä laajaksi näkökulmaksi/työkalupakiksi. Uskon näkökulmani olevan arvokas kaikille ylimmän johdon ja hallitusten edustajille, sekä heitä palveleville asiantuntijoille. Kirjoitustyylini on intensiivinen, mahdollisimman kansankielinen, ja keskittyy käytäntöön, sekä toimeenpantavaan olennaiseen. Tyylini on ehkä hieman saman kaltainen kuin Tim Ferrisin, eli luonteeltaan manuaali tai käsikirja. En ole akateemikko, mutta olen varsin lukenut ja ennen kaikkea työn ja kokemuksen kautta oppinut tekijä, jolle on yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksen perusteella syntynyt ainutlaatuinen työkalupakki, jota tässä kirjassa avataan. Työkalupakkini on luotu lukuisten lähteiden tuella ja näitä lähteitä ja avainlöydöksiä nostan myös vahvasti esille. Kirjaa ei ole tavanomaiseen tapaan yksinkertaistettu vain tiettyyn näkökulmaan, vaan se avartaa perspektiiviä ja esittelee syvyyden lisäksi hyvin laajojen yhteiskunnallisten ilmiöiden näkökulmaa. Edellisestä Asiakkaan Matkassa kirjasta, jonka kirjoitin ensin englanniksi, saamani palaute kansainvälisiltä kustantajilta oli se, että olin mahduttanut viisi kirjaa kahden kannen väliin. Käännekohdasta esilukijapalaute on saman suuntainen. 
 
Lukusuosituksena suosittelen lukemaan kirjan kertaalleen kokonaan, jotta pystyt omaksumaan laajemman kuvan eri ilmiöistä ja johtamisen näkökulmista. Myöhemmin sisällysluettelon perusteella on helppo palata tiettyyn kappaleeseen ja hakea vastauksia juuri käsillä olevaan haasteeseen. Vahvuuteni konsulttina on perustunut pitkälti siihen, että olen voinut käydä samana päivänä aihetta läpi johtoryhmän kanssa strategisella tasolla ja opastaa verkkopalvelun suunnittelutiimille tai asiakaspalvelulle, miten idea toteutuu arjessa.
 
Käsittelen asioita hyvin konkreettisella tasolla ja mahdollisimman tuttujen esimerkkien kautta. Tätä kirjaa tuskin kukaan lukee yhdellä istumalla, koska se vaatii omaksumista ja sulattelua. Perspektiivini vaihtelee strategisen ja operatiivisen välillä sen mukaan, miten tarpeellista operatiivisia aiheita on kuvailla strategisen tason vaikutusten vuoksi, koska pienillä asioilla on isoja vaikutuksia. Oikeastaan tähän kiteytyykin olennainen osa kirjan antia. Käyttäytymistaloustieteet on ollut vahvasti ajatteluuni vaikuttanut ajattelutapa, joka on todistanut miten massiivisia strategisen tason vaikutuksia minimaalisen pienillä ja käytännössä ilmaisilla muutoksilla voidaan tehdä. Taivasryhmän palveluksessa ollessani kollegani ja Ogilvyn luovana johtajana ja hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Rory Sutherland saatteli minut aiheeseen 2008. Nudge-kirja oli tuoreeltaan julkaistu ja hän osallistui valtavan vaikuttaneeksi nousseen brittihallinnon Behavioral Insights Teamin alkuvaiheisiin. Sittemmin Rory on myös avannut Behavioral Economics -liiketoiminnan Ogilvyllä ja noussut myös TED-talkeillaan ja kirjallaan yhdeksi tämän aiheen globaaliksi vaikuttajaksi. Usein juuri nämä käyttäytymistaloustieteiden edustamat Nudget, tuuppaukset ja valinta-arkkitehtuuriin liittyvät pienet asiat menevät ylimmän johdon ohi ja se johtaa hankaluuksiin mm. Strategian toimeenpanossa ja on usein suurin syy siihen, että hyvä strategia tuottaa keskinkertaisia tuloksia tai jopa täydellisiä epäonnistumisia. Kuten Jeff Bezos sanoo: ”Execution is everything”. Niinpä korostan strategisesti merkittäviä käytännöntason esimerkkejä varsin runsaasti ja pyrin tarjoamaan niiden edustamiin ilmiöihin yleisemmin selittävää logiikkaa. Selitettävyys ja ennustettavuus ovat johtamisen edellytyksiä.
 
Stooalainen filosofia tarjoaa tälle kirjalle yhden hyvän vertailukohdan. Stooalaisuus ja ”Warrior Philosopher” - ideaali painottaa teorian viemistä käytäntöön ja soveltamista erityisesti vastoinkäymisissä. Vain hyödynnetty viisaus on arvokasta, hyödyntämättömänä se on arvotonta. Tästä teoksesta voi hakea perspektiiviä ja langanpäitä kunkin haasteen hahmottamiseksi ja se kehittää lukijalleen intuitiivisen aseen (”weapons of the mind”), joka on aina valmiina ja mukana kun sille on tarve. Kirjassa esitellään lukuisten onnistumisten lisäksi myös kipeitä epäonnistumisia. Kehityksen tapahtuminen ei onnistu keneltäkään pelkästään onnistumisella onnistumisen perään, mutta kaikkia virheitä ei tarvitse tehdä itse, kun muidenkin virheistä voi oppia. Jos epäonnistumisia ei tule ollenkaan, voit vetää siitä sen johtopäätöksen, ettet kokeile riittävän rohkeasti. Avain tehokkaaseen oppimiseen on oppia pienesti ja nopeasti, jolloin epäonnistumisista ei tule liian isoja ja kalliita.
 
Stooalaiset käyttivät aforismeja, lyhyitä mietelauseita helpottamaan viisauden ja näkökulmien pysymistä mielessä, kun niille on tarvetta. Käytän tätä näkökulmaa tarinoissa, metaforissa ja kärjistyksissä, kuten ”Organisaatio autismi”, "Tavoiteportfolio", tai ”brändin ja brändin tarinan vaatimusmäärittely”. Kun ajatus kiinnitetään johonkin helposti muistettavaan ankkuriin, se pysyy helpommin mielessä ja on käytettävissä tarpeen mukaan. Uskon, että myös tutut yritykset ja niihin liittyvät havaintoni jäävät helpommin mieleen nimenomaan yritysten tuttuuden ja aiheiden arkisuuden vuoksi.

”The model for the application of your principles is the boxer rather than the gladiator. The gladiator puts down or takes up the sword he uses, but the boxer always has his hands, and needs only to clench them into fists:” – Marcus Aurelius

Jotain urani aikana kehittyneestä omasta ajatteluni valmiudesta kertoo varmasti se, että tämän kirjan käsikirjoitus on tehty kesälomalla parissa viikossa. Koronalomautus venytti kesäloman viisiviikkoiseksi ja jotain hyötyäkin piti ylimääräiselle viikolle keksiä J Sisällön jalostaminen tosin venyikin sitten jo syyskuun puolelle.
 
Kielenkäyttöni on tarkoituksellisesti kärjistävää ja tarinallista meidän kesken puhetta, koska muuten nämä ajatukset ja näkemykset päätyvät helposti pölyttymään kirjahyllyyn. Pyrin tällä lähestymisellä tekemään teoriasta omaksuttavampaa ja vähemmän paperin makuista. Käyttämilläni kielikuvilla en missään tapauksessa halua loukata tai osoitella ketään tai mitään. En pidä tätä suurena riskinä, mutta riski on kuitenkin olemassa ja jos se toteutuu, niin haluan pyytää jo etukäteen anteeksi. Omaksumisen edellytyksenä on joka tapauksessa se, että sisältö koskettaa ja herättää, sekä tarjoaa oivalluksia ilmiöiden soveltamiseksi omassa arjessa.
 
Käyttäytymistaloustieteiden kaikkein relevanteimmiksi kokemieni näkökulmien esitteleminen asiakas- ja markkinaymmärryksen luomisessa on iso ja merkityksellinen aihe. Käyttäytymistaloustieteet on varsin valaiseva lähestymistapa markkinaymmärrykseen. Kun tarkastelemme kaupallisen ja strategisen johtamisen näkökulmasta fundamentteja, jotka liittyvät strategiaan, markkinointiin, brändiin, portfoliojohtamiseen, hinnoitteluun, kanavastrategioihin, kyvykkyyksien kehittämiseen ja jakelutiepäätöksiin, kaikki nämä aiheet ovat asiakkaan polkuun ja markkinapositioon vaikuttavia tekijöitä, jotka ovat selvästi käyttäytymistaloustieteiden kovinta ydintä. Tästä huolimatta käyttäytymistaloustieteet on edennyt vahvasti ensisijaisesti julkisella sektorilla, eikä niiden antia ja oppeja ole hyödynnetty maksimaalisesti yksityisellä sektorilla, varsinkaan makrotalouden tason ymmärryksessä. Pahoittelen jo etukäteen käsitteistöä, joka on näin nuorella tieteen alueella ensisijaisesti englannin kielistä ja pyrin avaamaan käsitteitä ja niiden merkitystä kansantajuisesti. 
 
Nämä käyttäytymistaloustieteiden ja markkina- ja asiakasymmärryksen tekijät vaikuttavat markkinadynamiikkaan erittäin vahvasti ja edustavat Adam Smithin näkymätöntä kättä. Smithin 1759 kirjoittama ”The Theory of Moral Sentiments” tunnisti jo psykologisten ja ihmisen omiin intresseihin, motiiveihin, sekä tiedostamattomiin vaikuttajiin liittyvien ohjaavien tekijöiden olemassaolon ja kyvyn vaikuttaa markkinoiden kehityssuuntaan. Vaikka ”näkymätön käsi” on erittäin tunnettu nimenomaan hintakehityksen ohjaamisessa, ilmiöitä on paljon enemmän ja hinta on aina suhteellinen tekijä, jonka kokemukseen ja tason oikeutukseen voidaan vaikuttaa. Tässä kirjassa pyrkimyksenäni on muuttaa tuo käsi laajamitaisemmin näkyvämmäksi, mitattavaksi ja ennustettavammaksi.
 
Me markkinoinnin ja liikkeenjohdon edustajat olemme mielestäni liian usein ylikorostaneet ostopäätöspolkua varsinaisen asiakaskokemuksen kehityksen kustannuksella. Asiakkailla on tietyt odotukset, joiden perusteella he tekevät ostopäätöksensä ja toiset, usein odottamattomat tekijät, jotka tekevät asiakkaasta todella onnellisen valinnastaan. Vaikka markkinointi olisi työssään miten luova ja erottuva, yrityksen kilpailukyky ei voi kehittyä kilpailueduksi optimaalisesti pitkällä aikavälillä, ellei lunastus vähintäänkin vastaa, tai vielä mieluummin ylitä asiakkaiden odotuksia. Teatterimetaforaa jatkaakseni, analysoituani lukemattomia asiakaspolkuja vuoden 2004 jälkeen, olen ymmärtänyt, että tarina ja prosessi toteutuu valtavirralle hyvin samalla tavalla. Vaikka kukin yksilö tekee täysin itsenäisiä päätöksiä, käsikirjoitus sisältää hyvin yleistettäviä elementtejä ja toimii tiedostamattomana GPS:nä, jolla voi johdatella asiakkaita haluttuun maaliin ja asiakaskokemukseen. Käyttäytymistaloustieteiden ja tässä kirjassa esittelemieni viitekehysten avulla pyrin avaamaan näkymätöntä käsikirjoittajaa ja ns. ”luonnon lakeja”, jotka ovat yleisiä ja yleistettäviä ja mahdollistavat markkinan ja asiakkaiden käyttäytymisen ymmärtämistä paremmin. Tavoitteena on, että lukija voisi oman yrityksensä tarinoiden kirjoittamisen tapauksessa astua rooliin, jossa voi toimia oman yrityksensä tarinan käsikirjoittajan tai vähintäänkin ohjaajan roolissa.
 
Yksi tilannemotiivi tämän kirjan kirjoittamiselle liittyy Boardmanin työryhmässä edistämäämme ”Asiakastalous” -hankkeeseen, jota vetää Jaana Rosendahl. Työn tavoitteena on luoda ylimmälle johdolle ja hallitukselle työkaluja asiakaskeskeisyyden nostamiseksi johtamisen ytimeen. Tämän työn hankaluus auttoi minua oivaltamaan, että näiden mittareiden ja ohjauksen toteuttamiseksi yritysjohdolla täytyy olla syvä ja laaja ymmärrys toimintaympäristöstään ja asiakassuhteistaan. Tällaisten mittareiden määrittely yleisesti hyväksyttäviksi ja laajasti sovellettaviksi työkaluiksi on erittäin haastavaa erilaisen markkinadynamiikan, asiakassuhdelogiikoiden, sekä muiden tässä kirjassa esiteltävien ilmiöiden vuoksi. Työmme tuotti kyllä hyvän tuloksen, mutta tämä kirja auttaa syventämään ymmärrystä mittareiden takana vaikuttavista ilmiöistä. Näiden ilmiöiden ymmärtäminen on lopulta tärkeämpää kuin mittarit, joilla niitä ilmennetään.
 
Toinen, vielä tärkeämpi syy perustuu ToinenPHD:ssä ja laajemmin OMG ryhmässä yhdessä kumppaneidemme, kuten Houston Analyticsin ja Sellforten, sekä markkinointiautomaatioteknologioiden hyödyntämisessä saavuttamillemme massiivisille edistysaskeleille mm. Hubspotin ja Custobarin kanssa. Olemme arjessa huomanneet, että ylimmästä johdosta muodostuu etenemisen jarru ja este, jos ylin johto ei ymmärrä millaista tuottavuusloikkaa ehdottamamme investoinnit tarkoittavat. Kun ymmärrys puuttuu, niin business casea ei uskota tai se kyseenalaistetaan eikä johto tee tarvittavia päätöksiä, joka itsessään on päätös jatkaa niin kuin ennenkin. Vaikka markkinointijohto olisi miten asian takana, investointipäätökset saattavat tyssätä ylimmän johdon päätöksiin tai päättämättömyyteen. Tämä motivoi sekä ToinenPHD:n oman kaupallisen menestymisen näkökulmasta, että erityisesti näiden asiakkaiden kehityksen näkökulmasta, kun merkittäviä innovaatioita ja kilpailuedun muodostamisen ymmärryksen ratkaisuja päädytään sivuuttamaan.
 
Tämän kirjan ”valmistelu” perustuu luottamukseen, jota olen saanut nauttia sekä asiakkailta että kollegoiltani urani eri vaiheissa. En edes pysty nimetä kaikkia niitä henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet näiden ajatusten, ideoiden tai näkemysten syntymiseen. Asiakastyöni ja sisäinen työ on sisältänyt valtavan määrän tunteja luovien suunnittelijoiden (AD, copy, palvelumuotoilija, UX-suunnittelija, sisältösuunittelija, planner, strategi..), tutkijoiden,  koodareiden, asiakaspalvelijoiden, myyjien, analyytikkojen (BI, online analytiikka, asiakasdata-analytiikka..), ICT-arkkitehtien, asiakaspalvelijoiden, teoreetikkojen ja erilaisten tuote- ja palveluomistajien tai johtoryhmien eri vastuutahojen kanssa. Nostan kiitokset-kappaleessa kirjan lopulla esille joitain aivan erityisiä vaikuttajia, joiden kanssa tehty yhteistyö on ollut minulle henkilökohtaisesti erittäin tärkeää.
 
Jokainen työpaikka, projekti ja asiakas ovat opettaneet minulle jotain ja kaikista niistä opeista on syntynyt maailmankatsomus ja perspektiivi johon työkalupakkini perustuu. Hallitusten kanssa olen päässyt tekemään vähemmän suoraan yhteistyötä, mutta asiakkaani ovat kyllä esitelleet tuloksia, strategioita ja suosituksia useille hallituksille ja niitä on sittemmin pantu täytäntöön laajasti. En pysty määrittämään kontribuutiotani asiakkailleni tarkasti, mutta tiedän että myyntinä tai kustannussäästöinä työni arvon mittakaava lasketaan sadoissa miljoonissa euroissa. HUOM! En tee töitä yksin, vaan yhdessä organisaation kanssa, joten en missään tapauksessa voi ottaa kunniaa vain itselleni. Jokainen projekti on toteutettu tiiminä asiakkaan johdon ja asiakkaiden kanssa, usein myös laajemmalla sisäisellä tiimillät tai asiakkaan muiden kumppaneiden kanssa. Kirjan sisältö perustuu joka tapauksessa käytäntöön ja mallit on johdettu todellisuudesta. Siksi pystyn myös esittelemään ajatukset lukuisten yritysesimerkkien kautta. Roolinani on ollut toimia katalyyttinä muutokselle, eli olen tuonut yhteen eri organisaation osia ja punonut asiakas- ja markkinaymmärryksen olennaisten teemojen ympärille punaisen langan yhdessä asiakkaiden vastuullisten ja sisäisen tiimini kanssa, johon kaikkien on ollut helppo samaistua ja löytää oma roolinsa isosta kuvasta.
 
Kirjan missiona on rakentaa laaja ymmärrys asiakas- ja markkinaymmärryskeskeisestä ajattelutavasta ja se on valtava tavoite, jonka edessä koen suurta nöyryyttä. Tiedostan kuitenkin sen, ettei tällaista kirjaa vielä löydy markkinoilta ja jos löytyisi olisin jo lukenut sen. Mahdottomalta tuntuvan haasteen ottaminen tuntuu merkitykselliseltä, koska asiakastyöni on osoittanut, että nämä ajatukset sisältäen sekä omia, että lainattuja viitekehyksiä, resonoivat hyvin liikkeenjohdossa ja tarjoavat ahaa-oivalluksia. Juuri tähän tarpeeseen ne on luotukin. Jokaisen päätöksen edellytyksenä on, että olen pystynyt perustelemaan asiakkailleni miksi heidän tulisi tehdä tietty päätös, jonka vuoksi olen luonut yleisemmin aihetta hahmottavia viitekehyksiä, jotka helpottavat oivaltamaan päätöksen liittymistä laajempaan merkitykseen. Niinpä olen kerännyt näitä malleja yhteen ja liittänyt toisiinsa loogisella tavalla ja ainakin yritän hahmottaa näitä laajoja muutosvoimia kahden kannen väliin. Vaikkei lopputulos missään tapauksessa olisikaan täydellinen, se voi silti olla arvokas. Jos valmista odottaa, ei koskaan saa mitään aikaiseksi.
 
Eri toimialoilla, erilaisissa markkinadynamiikoissa ja asiakassuhdetyypeissä lainalaisuudet ovat täysin erilaisia. Koen itse, että juuri tämä rikkaus loistaa poissaolollaan liikkeenjohdon kirjoista ja yksinkertaistaminen on mielestäni mennyt liian pitkälle erityisesti amerikkalaisessa liikkeenjohdon kirjallisuudessa yleistysten noustessa parrasvaloihin. Tässä suhteessa kirjan viesti on selkeä: Jokaiselle yritykselle heidän edustamassaan tarjoamakategoriassa, kilpailutilanteessa, asiakassuhdelogiikassa, jakelutiestrategiassa, portfoliostrategiassa, brändin ja tuotteiden positiossa markkinoilla jne. täytyy rakentaa yksilöllinen tilannekuva ja luoda pelikirja, sekä sen toteuttamisen mahdollistavat kyvykkyydet, jotka erottelevat yrityksen, asiakaskokemuksen, brändin ja sen tuotteet kilpailijoista. Näiden tekijöiden muodostama kokonaisuus rakentaa pitkäjänteistä kilpailukykyä ja -etua, vahvaa luottamusta ja erinomaisen asiakaskokemuksen kautta vahvoja asiakassuhteita. Vaikka pelikirjasta muodostuu yksilöllinen, sen rakentamiseen tarjoan avuksi viitekehyksiä, joiden perusteella kysymysten asettelua ja päätösten kohdistamista on helpompi tehdä. Karaokekapitalismi ja kopioiminen ilman syvällistä yrityskohtaista ymmärtämistä ja soveltamista ei koskaan tuota kilpailuetua.
 
Olen työssäni päässyt tekemään yhteistyötä myös useiden teknologiayhtiöiden kanssa. Mikään ei oikein enää onnistu ilman teknologian huomioonottamista. Palvelukehitys edellyttää teknologian soveltamista, menetelmiä ja ratkaisuja, joita olen auttanut ottamaan käyttöön ja oppimaan niiden avulla uutta. Rakastan erityisesti sellaisia projekteja, joissa asetetaan tavoite ja itse projekti keskittyy siihen, miten tavoitteen saavuttamisesta tehdään mahdollista. Tavoite on eräänlainen unelma, jonka muuttaminen todellisuudeksi vaatii syvää ymmärrystä ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Näiden projektien osana olen pakostakin joutunut oppimaan ja opiskelemaan uutta erilaisista lähdeteoksista, jotka ovat vaihdelleet artikkeleista ja whitepapereista, tai kirjoista ja tutkimuksista väitöksiin. Jokainen asiakas, jota olen tehnyt, on edustanut erilaista liiketoimintaympäristöä, markkinaa, markkinan kypsyyttä, asiakassegmenttiä, elinkaarenvaihetta, jakelutieratkaisua, kilpailutilannetta, jne. Juuri tämä rikkaus ja monimuotoisuus ovat olleet työni suola, pippuri ja sokeri, koska olen päässyt usein tekemään juuri sitä kaikkein mielenkiintoisinta ja uraauurtavaa vaihetta, jossa erotellaan olennainen epäolennaisesta ja konkretisoidaan strategia tai ratkaisu ja roadmap, joilla tavoitteisiin pyritään.
 
Nyt teknologian kypsyys on viimeisen parin vuoden aikana saavuttanut pisteen, joka oikeuttaa osaltaan tämän kirjan nimeämisen. Teknologian lisäksi myös muu teoreettinen tarkastelu mm. Käyttäytymistaloustieteiden näkökulmasta on kypsynyt. Olemme tulleet pisteeseen, jossa ymmärryksen, datan ja teknologian kyvykkyys, käytettävyys ja hintataso ovat saavuttaneet tason, jota ei voi enää ohittaa. Logiikat, joiden kehitykseen Google, Amazon, Priceline tai esimerkiksi Tesco käyttivät valtavia investointeja luodakseen itselleen ylivoimaisia kilpailuetuja ovat nyt kaikkien saatavilla edullisina SaaS sovelluksina. Olemme saavuttaneet käännekohdan, jossa yrityksiä jaetaan voittajiin ja häviäjiin laajalla rintamalla ja jossa asiakaskeskeisyys on sekä operatiivisella, että strategisella tasolla mahdollista viedä yrityksen DNA:han. Kokemukseni on se, ettei uuteen tutustumisen jälkeen vanhaan palaaminen tunnu enää järkevältä tai mahdolliselta.
 
Jos onnistun tavoitteessani, tämän kirjan lukeminen tuottaa myös lukijalleen kokemuksen käännekohdasta. Tietyt kirjat ja projektit ovat laajentaneet ymmärrystäni liiketoiminnan ilmiöistä niin voimakkaasti, että olen niiden ymmärtämisen jälkeen nähnyt maailman uudistunein silmin. Toivon hartaasti, että tämä kirja vaikuttaa lukijaan juuri näin ja tuottaa käännekohdan kokemuksen.
 
Henkilökohtaiseen urakehitykseeni liittyvä tavoitteeni tälle kirjalle on se, että saisin mahdollisuuden toteuttaa entistäkin laajamittaisempaa yritysten transformaatioiden ja kilpailuedun suunnittelua ja toimia näissä muutoksissa katalyyttinä. Parhaan kontribuution pystyn tarjota nimenomaan katalyytin roolissa tai hallitusammattilaisena. Boardmanin julkaisemissa kirjoissa ”Strateginen hallitus” ja ”Voimavara hallitus” edustavat arvokkaimpia hallitusrooleja. Erityisesti Voimavarahallituksen jäsenet pystyvät tukemaan toimivaa johtoa kokemuksellaan ja näkemyksellään. Uskon, että osaamiseni ja näkemykseni avulla pystyisin toimimaan nimenomaan tällaisessa strategisessa- tai voimavarahallituksessa arvokkaana tiimin jäsenenä. Kirjan kirjoittaminen johti myös oman elämän käännekohtaan, kun päätin irtisanoutua ja aloittaa uudelleen yrittäjänä. Nyt keskityn täysipäiväisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan asiakastyötä Käännekohtien Katalyyttinä.
 
Kaikkein tärkein syy ryhtyä kirjoittamaan tätä kirjaa oli kuitenkin kokemus siitä, että olen oivaltanut jotain, jota ei voi jättää vain omaksi tiedoksi, vaan se pitää jakaa maailmalle. Uskon vakaasti, että tämän syvän vertikaalisen ja toisaalta laajan horisontaalisen ymmärryksen leviäminen auttaa suomalaisia yrityksiä menestymään, luomaan työpaikkoja ja hyvinvointia, sekä parantamaan asiakkaiden elämää ja arkea. Olen todella utelias näkemään ja kuulemaan lukijapalautetta, sekä oppimaan lukijoiden innovaatioista.
 
Käännekohtaa toivottaen,
 
Toni Keskinen
044 77 44 076
Toni.keskinen(at)kaannekohta.com
0 Comments



Leave a Reply.

    Toni keskinen

    Asiakaskeskeisen ajattelun pioneeri, kirjailija, tutkija, analyytikko, strategi ja toteuttaja. 

    Archives

    November 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    October 2020

      TILAA BLOGI

    Tilaa blogi

    Categories

    All
    Datastrategia
    Hallitus
    Johtaminen
    Segmentointi
    Strategia
    Teknologia

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • ETUSIVU
  • MITEN JA MIKSI
    • POHJANTÄHTI
  • PALVELUT
  • CASEJA
  • KÄÄNNEKOHTA KIRJA
  • OTA YHTEYTTÄ
  • ASIAKASTALOUSBLOGI